Zastosowanie nadkrytycznego CO2 – Branża spożywcza
Zastosowanie nadkrytycznego CO2
Popyt na bezpieczną żywność doprowadził do surowych przepisów rządowych dotyczących stosowania rozpuszczalników organicznych w przemyśle spożywczym. Konieczność zastąpienia toksycznych rozpuszczalników organicznych nieszkodliwą dla środowiska, niepalną i niedrogą alternatywą doprowadziła do szybkiego rozwoju technologii nadkrytycznego CO2 w przemyśle spożywczym.
Proces CO2 w stanie nadkrytycznym jest czystszy, a otrzymane ekstrakty mają dłuższą trwałość i lepsze właściwości mieszania dzięki współekstrakcji przeciwutleniaczy i lipidów.
Główne zastosowania spożywcze na skalę komercyjną wykorzystujące przetwarzanie CO2 w stanie nadkrytycznym to:
- Ekstrakcja chmielu do produkcji piwa
- Dekofeinizacja kawy i herbaty
- Tytoń bez nikotyny/smoły
- Oddzielenie Wolnych Kwasów Tłuszczowych od olejów roślinnych
- Frakcjonowanie kwasów wielonienasyconych
- Pozyskanie kwasów tłuszczowych z lipidów zwierzęcych
- Uszlachetnianie i dezodoryzacja olejów roślinnych
- Odzyskiwanie przeciwutleniaczy (witaminy E i A)
- Frakcjonowanie glicerydów
- Wydobywanie oleju z materiałów ropopochodnych
- Odolejanie i oczyszczanie lecytyny
- Usuwanie cholesterolu z mięśni, masła, jajek, ryb i mięsa
- Odolejanie przekąsek
- Ekstrakty z przypraw (oleje i oleożywice)
- Ekstrakcja smaków i zapachów
- Ekstrakcja naturalnych barwników spożywczych
- Ekstrakcja naturalnych konserwantów żywności
- Naturalna ekstrakcja ziół do suplementów i leków
- Ekstrakcja naturalnych pestycydów z Neem
- Produkcja produktów spożywczych bez cholesterolu
Zaletami ekstrakcji SCF nad konwencjonalną ekstrakcją rozpuszczalnikową są:
- CO2 wymaga tylko umiarkowanych temperatur pracy
- CO2 jest nietoksyczny, niepalny i ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS)
- CO2 jest lotnym rozpuszczalnikiem i po obniżeniu ciśnienia w produkcie nie pozostają żadne toksyczne pozostałości rozpuszczalnika
- CO2 ma dobry transfer masy ze względu na niską lepkość rozpuszczalnika
- CO2 to selektywny rozpuszczalnik oparty na zmiennej gęstości (np. ekstrakcja kofeiny z zielonej kawy bez usuwania prekursorów smaku)
- CO2 ma niski całkowity wydatek energetyczny i nie ma zużycia energii na usuwanie go z ekstraktu