Zastosowanie nadkrytycznego CO2 

Popyt na bezpieczną żywność doprowadził do surowych przepisów rządowych dotyczących stosowania rozpuszczalników organicznych w przemyśle spożywczym. Konieczność zastąpienia toksycznych rozpuszczalników organicznych nieszkodliwą dla środowiska, niepalną i niedrogą alternatywą doprowadziła do szybkiego rozwoju technologii nadkrytycznego CO2 w przemyśle spożywczym.
Proces CO2 w stanie nadkrytycznym jest czystszy, a otrzymane ekstrakty mają dłuższą trwałość i lepsze właściwości mieszania dzięki współekstrakcji przeciwutleniaczy i lipidów.

Główne zastosowania spożywcze na skalę komercyjną wykorzystujące przetwarzanie CO2 w stanie nadkrytycznym to:

  • Ekstrakcja chmielu do produkcji piwa
  • Dekofeinizacja kawy i herbaty
  • Tytoń bez nikotyny/smoły
  • Oddzielenie Wolnych Kwasów Tłuszczowych od olejów roślinnych
  • Frakcjonowanie kwasów wielonienasyconych
  • Pozyskanie kwasów tłuszczowych z lipidów zwierzęcych
  • Uszlachetnianie i dezodoryzacja olejów roślinnych
  • Odzyskiwanie przeciwutleniaczy (witaminy E i A)
  • Frakcjonowanie glicerydów
  • Wydobywanie oleju z materiałów ropopochodnych
  • Odolejanie i oczyszczanie lecytyny
  • Usuwanie cholesterolu z mięśni, masła, jajek, ryb i mięsa
  • Odolejanie przekąsek
  • Ekstrakty z przypraw (oleje i oleożywice)
  • Ekstrakcja smaków i zapachów
  • Ekstrakcja naturalnych barwników spożywczych
  • Ekstrakcja naturalnych konserwantów żywności
  • Naturalna ekstrakcja ziół do suplementów i leków
  • Ekstrakcja naturalnych pestycydów z Neem
  • Produkcja produktów spożywczych bez cholesterolu

Zaletami ekstrakcji SCF nad konwencjonalną ekstrakcją rozpuszczalnikową są:

  • CO2 wymaga tylko umiarkowanych temperatur pracy
  • CO2 jest nietoksyczny, niepalny i ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS)
  • CO2 jest lotnym rozpuszczalnikiem i po obniżeniu ciśnienia w produkcie nie pozostają żadne toksyczne pozostałości rozpuszczalnika
  • CO2 ma dobry transfer masy ze względu na niską lepkość rozpuszczalnika
  • CO2 to selektywny rozpuszczalnik oparty na zmiennej gęstości (np. ekstrakcja kofeiny z zielonej kawy bez usuwania prekursorów smaku)
  • CO2 ma niski całkowity wydatek energetyczny i nie ma zużycia energii na usuwanie go z ekstraktu